O navă americană încărcată cu ajutoare pentru Gaza pleacă din Cipru. Un nou test pentru coridorul maritim

0
Publicat:

O navă de tip portcontainer încărcată cu ajutoare a părăsit joi Ciprul îndreptându-se spre Fâşia Gaza, un nou test pentru coridorul maritim înfiinţat pentru a livra ajutoare în enclava palestiniană asediată şi devastată de războiul în desfăşurate între Israel şi gruparea islamistă Hamas, relatează AFP, citată de Agerpres.

Gaza. Foto: Shutterstock
Gaza. Foto: Shutterstock

După ce a fost încărcată cu ajutoare din Marea Britanie, Cipru şi SUA, nava MV Sagamore, sub pavilion american, a părăsit portul Larnaca a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Yiannis Antoniou, agenţiei oficiale de presă CNA.

Ajutoarele umanitare urmează să fie transferate pe un debarcader plutitor temporar construit de Statele Unite în largul coastei Fâşiei Gaza înainte de a fi transportate pe teritoriul palestinian.

„Platforma ar trebui să fie gata până la sosirea navei”

Potrivit unui anunț făcut marți de Pentagon, armata americană a finalizat construcţia unui port artificial temporar în Gaza pentru a facilita livrarea de ajutor umanitar, dar că acesta nu a putut fi instalat deocamdată din cauza condiţiilor meteorologice.

„Platforma ar trebui să fie gata până la sosirea navei, astfel încât ajutoarele să poată fi descărcate şi distribuite palestinienilor", a declarat Antoniou, a cărui ţară se află la aproximativ 370 km de Gaza.

Guverne şi organizaţii internaţionale încearcă să găsească modalităţi alternative de aducere a ajutoarelor în Gaza, după ce ONU a avertizat cu privire la o foamete iminentă în faţa unei scăderi drastice a livrărilor de ajutoare internaţionale pe cale terestră, strict controlată de Israel, care asediază Fâşia Gaza din 9 octombrie.

Organizaţia neguvernamentală spaniolă Open Arms, în colaborare cu ONG-ul american World Central Kitchen a închiriat prima navă care să transporte ajutoare din Cipru în Fâşia Gaza în martie.

Comunitatea internaţională şi organizaţiile neguvernamentale subliniază însă că acest coridor maritim, precum şi paraşutarea ajutoarelor în Gaza de avioane din mai multe ţări nu pot înlocui ajutorul adus pe cale terestră.

Războiul din Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent al comandourilor Hamas asupra comunităţilor din sudul Israelului la 7 octombrie, soldat cu peste 1.170 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene.

Ofensiva de represalii a Israelului a costat viaţa a cel puţin 34.904 persoane, în marea lor majoritate civili, susţine Ministerul Sănătăţii din guvernul Hamas, grupare care a preluat puterea în Fâşia Gaza în 2007.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite